De wondere wereld van Design

Blog

Als vormgeefbureau zijn we altijd bezig met prikkels van buitenaf de laatste trends en ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Graag neem ik jullie mee in de wondere wereld van een designer met meningen, feiten, tips & tricks

Scroll

09-2019

Complimenten accepteren

Ik ben bij mijn business club de afgelopen 6 maanden trainingscoördinator geweest. Dat was een mooie ervaring. 6 maanden lang, elke donderdag ochtend heb ik minimaal 25 andere ondernemers mogen motiveren, inspireren en mee kunnen nemen in mijn visie van ondernemen.

Het mooie is dat ik niet alleen die ondernemers iets heb geleerd, maar ik heb er zelf ook heel veel kunnen leren. Heel eerlijk: presenteren kan ik wel. Ik praat graag, heb veel energie en weet die energie ook goed over te brengen. Dus dat hoefde ik niet te leren. Maar het stukje feedback op de trainingen was heel stimulerend.

Vaak waren de reacties lovend. Ze vonden het goed en inspirerend. Iets wat ik vanzelfsprekend vond. Conclusie: wanneer ik een compliment kreeg praatte ik er overheen. Ik stond er niet bij stil en vond dat de normaalste zaak van de wereld. Tot iemand tegen mij zei: “Ronja, vind je het leuk om iemand een compliment te geven?” Uhm ja, natuurlijk. Daar maak je iemand blij mee en dat is dus leuk om te doen. “Hoe vind jij het als je een compliment geeft en de ander neemt dat compliment niet aan?” Ja dat is niet zo leuk… “Dus dat, dat is wat jij keer op keer doet. En weet je, wij kennen jou. Wij weten dat dat juist een stukje streven naar perfectie is in jou, wat je voor jouw gevoel niet hebt bereikt. Maar voor anderen kan dat ook arrogant overkomen”.

Zooo, dus dat! Even met 2 voetjes op de grond gezet. Wel weer een mooi onderwerp voor een training. Veel mensen hebben daar namelijk moeite mee: complimenten aan nemen. Ik kan het inmiddels en vol trots neem ik er de tijd voor. Straal en zeg dankjewel. Dat is de mooiste beloning voor iemand die je een compliment geeft.