Hey!

BeNieuwd wat er mogelijk is in powerpoint?

Bij RDM Design staan we voor u klaar voor al uw (online) communicatie uitingen. Zo zijn wij gespecialiseerd in powerpoint!

Ontwikkelen van PowerPoint sjablonen

Interactieve PowerPointpresentaties

Samen bouwen we aan het beste resultaat!

Contact

15 april 2021

Hoe maak je een goede PowerPointpresentatie?

Je kent het wel. Vreselijke oninteressante PowerPointpresentaties. Een presentatie kan je verhaal zo afdoen in plaats van goed doen. Als jouw verhaal goed is, kan een goede PowerPointpresentatie dit ondersteunen en versterken. 

Kennen jullie onderstaand filmpje? Hier laat Arnout van Bossche zien hoe de speech van Martin Luther King zou zijn als hij gebruik had gemaakt van PowerPoint. 

Dit laat zo goed zien hoe het dus niet moet! 

Maar hoe moet het dan wel? En wanneer gebruik je een PowerPoint? Wat is een goede PowerPointpresentatie, wanneer gebruik je een PowerPointpresentatie en nog belangrijker hoe maak je die? 

Laten we beginnen bij het begin. 

Regelmatig krijgen wij de vraag of we alternatieve hebben voor PowerPoint, omdat er niet genoeg mogelijk zou zijn. Natuurlijk zijn er alternatieven, genoeg. Toch raden wij aan met PowerPoint te werken om een aantal eenvoudige redenen: 

 • Mensen zijn PowerPoint gewend, hierdoor grijpt men makkelijker naar een PowerPointpresentatie dan naar een alternatief wat ze nog moeten ontdekken 
 • Er is veel meer mogelijk met PowerPoint dan bij de meesten bekend is. Neem menu structuren, pop-up schermen en functionele animaties. Allemaal gewoon te verwerken in een goede PowerPointpresentatie. 
 • PowerPoint kun je altijd overal afspelen zonder dat je afhankelijk bent van internet. 

Wanneer is een PowerPointpresentatie goed om te gebruiken? 

Niet voor alle doeleinde is een PowerPointpresentatie goed. Neem een eerste kennismaking met een potentiële klant. Iedere verkoper weet de belangrijkste regel: Laat je potentiële klant aan het woord. Ga niet gelijk vertellen hoe goed je zelf bent. Nee, luister naar de ander. Wees geïnteresseerd en ga vooral geen PowerPointpresentatie laten zien. 

Na dat kennismakingsgesprek heb jij namelijk een veel beter beeld waar de klant naar op zoek is en kun je met een 2e gesprek laten zien hoe je kan helpen een probleem of uitdaging op te lossen. In dat 2e gesprek is het wellicht wél interessant om een goede PowerPointpresentatie voor te bereiden. 

 • Bied je een oplossing die tastbaar is? Dan is het goed om de focus te leggen op dat wat tastbaar is. Een PowerPointpresentatie is dan vaak niet relevant. 
 • Heb je een technisch verhaal wat voor een niet-kenner lastig te begrijpen is? Dan is een goede PowerPointpresentatie erg makkelijk om je verhaal te ondersteunen. 
 • Wil je je publiek iets leren? Ook dan kan een goede PowerPointpresentatie van meerwaarde zijn. 

Waar voldoet een goede PowerPointpresentatie aan? 

Een presentatie moet je verhaal dus ondersteunen. Hieronder hebben we een aantal tips opgeschreven waar je rekening mee moet houden wanneer je een presentatie in elkaar gaat zetten: 

 • Ga geen hele teksten uitschrijven. Ze moeten naar jou luisteren en niet het verhaal lezen op het scherm. Daarnaast is de kans groot dat je als presentator dan ook het verhaal gaat oplezen.
 • Zorg ervoor dat de presentatie voldoet aan de uitstraling van het bedrijf. Is er een huisstijl handboek aanwezig? (Lees in dit blog wat een huisstijlhandboek is en waarom je als organisatie eigenlijk niet zonder kan) Zorg ervoor dat je alle richtlijnen uit het huisstijl handboek hebt verwerkt. 
 • Houd de slides overzichtelijk en clean. Te veel toeters en bellen lijden af van het verhaal. 
 • Vermijd onnodige animaties. Teksten die in beeld stuiteren bijvoorbeeld. 
 • Zorg ervoor dat je verhaal goed is opgebouwd. Werk in je verhaal naar een hoogtepunt toe zodat ze niet meer om je heen kunnen en rond af met een goede Call to Action om open eindjes te voorkomen.

Ervaringen delen

Wij maken met regelmaat PowerPointpresentaties voor klanten of PowerPoint templates. Zo’n template klinkt natuurlijk goed. De huisstijl en indeling staat van tevoren vast en het personeel kan zelf aan de slag met het vullen van de pagina’s. 

Houd er wel rekening mee dat in een sjabloon niet alles dicht getimmerd kan worden. Elke content is anders en wij als vormgeef bureau hebben feeling voor het juist weergeven van de informatie.  

Nog een voordeel van het uitbesteden van een goede PowerPointpresentatie? Wij doen dit dagelijks en zijn er dus ook behoorlijk behendig in. Als je 7 mensen op de verkoopafdeling hebt, welke alle 7 een PowerPoint in elkaar gaan zetten voor hun eigen verhaal, de kans groot is dat ze bij elkaar zo 14 uur bezig zijn met het maken van een presentatie… Die tijd hadden ze moeten besteden aan het binnenhalen van nieuwe klanten. Zonde dus! 

Daarnaast is de kans aannemelijk dat de kwaliteit minder goed is dan dat je een goede PowerPointpresentatie laat maken door een specialist. Onder aan de streep is het zo duur niet om een presentatie uit te besteden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op! 

Ga je toch zelf aan de slag met het ontwikkelen van een goede PowerPointpresentatie? Dan hoop ik dat we in dit blog jullie goed op weg hebben geholpen. 

Recente berichten

Diensten

Prikkelende presentaties

Inspirerende online visualisaties

IJzersterke identiteit & branding

Donders goeie print- & drukwerkuitingen

Zorgeloos Zichtbaar-pakket