21 november 2024

Waar moet je op letten als je een boek wil laten maken? 

Allereerst moet je natuurlijk een goede inhoud hebben. Iets wat mensen willen lezen of zien. Maar dat is nou nét niet waar ik het met jullie over wil hebben in dit blog.  Stel, je hebt een tof onderwerp. Je wil een boek schrijven over je vakgebied, een kinderboek schrijven of ervaringen delen… Je hebt waanzinnige […]

Allereerst moet je natuurlijk een goede inhoud hebben. Iets wat mensen willen lezen of zien. Maar dat is nou nét niet waar ik het met jullie over wil hebben in dit blog. 

Stel, je hebt een tof onderwerp. Je wil een boek schrijven over je vakgebied, een kinderboek schrijven of ervaringen delen… Je hebt waanzinnige content gecreëerd en het enige wat nog moet gebeuren is het laten maken van een boek. Je hebt alle netjes uitgewerkt in Word staan, waar gaat een uitgever dan mee aan de slag? En als je het niet via een uitgever wil laten lopen, waar moet je dan rekening mee houden als je een boek wil laten maken? 

Drukbestand aanleveren

Een drukker wil dat je een druk-klaar bestand aanlevert. Dat is 9 van de 10 keer een bestand met 3 mm afloop, opgezet in CMYK etc. Termen waar je natuurlijk als niet-graficus niets van snapt. Wij gaan het uitleggen: 

Afloop 

Wanneer je een afbeelding hebt die tot aan de rand van een pagina loopt, wil een drukker graag dat je je pagina rondom 3 mm groter maakt en de foto 3 mm laat uitsteken. Waarom? Een printer kan niet tot de rand printen dus ze zullen altijd een groter vel pakken, meerdere pagina’s erop drukken en dit uitsnijden tot de rand. Als jouw afbeelding tot aan die rand loopt is de kans op een wit lijntje aan de zijkant groot. Een halve millimeter ernaast en je ziet het al. Als je afbeelding doorloopt heb je daar geen last van. 

Snijlijnen 

Om de drukker te laten weten waar ze de pagina’s moeten afsnijden willen ze dat je snijlijnen aangeeft in je bestand. Of dat in Word kan? Geen idee… misschien, maar eigenlijk heb je daar gewoon grafische software voor nodig. 

CMYK 

Dit zal jullie zeker wat zeggen. Dit is de afkorting van de kleuren in je printer. Ga je voor een fullcolour omslag, dan moet dit in CMYK (Cyaan Magenta Yellow Key) aangeleverd worden. Bestaat je omslag uit een PNG-afbeelding? Dan voldoe je daar al niet aan. PNG is namelijk opgebouwd uit lichtkleuren en niet uit drukkleuren. De afkorting van lichtkleuren is RGB (Rood Groen Blauw). Met deze drie lichtkleuren kan een beeldscherm miljoenen verschillende kleuren licht vormen. Wat gebeurt er als er RGB-kleuren gedrukt worden? Met veel kleuren zie je weinig verschil, maar een heel aantal kleuren kun je niet printen. Felle kleuren worden flink afgezwakt en hierdoor ziet het er aanzienlijk anders uit. 

De cover van je boek

Je moet natuurlijk een mooie cover voor je boek hebben. Wat we heel vaak zien is dat mensen nadenken over de voorkant en de achterkant en denken dat ze er dan zijn. 

Fout. Je moet de rug van je boek niet vergeten. De omslag (voor- en achterkant) van je boek moet je altijd los aanleveren op de volgende manier: 

Links: De achterkant van je boek 

Midden: De rug van je boek 

Rechts: De voorkant van je boek 

Boek laten maken indeling

Daarnaast dus rondom minimaal 3 mm afloop, afhankelijk van wat voor kaft er om je boek heen gaat. Is het een hardcover? Dan zal je vaak 1 cm afloop moeten toevoegen. 

Hier nog wat leuke tips voor de opmaak van je boek: 

  • Zorg voor een leesbaar lettertype. 
  • Kijk naar je doelgroep en stem daarop de lettergrootte af. Heb je ouder leespubliek, dan is een groter lettertje vaak wenselijk. 
  • Verras je lezer met leuke items. Denk hierbij aan leuke hoofdstuk pagina’s, een aparte manier van paginanummering weergeven etc. Dat maakt dat je boek er goed doordacht uit ziet. 
  • Voorkom dat er een ‘hoerenjong’ of ‘weeskind’ in je boek zit. Dit is een gekke uitspraak, maar echt een drukkersterm. Wat dat betekent? Dat de eerste of laatste regel van een alinea eenzaam op een pagina of in een kolom staat, en de rest van de alinea ergens anders. 
  • Vergelijk de prijzen van de uitgevers en drukkers goed. Papier is op dit moment erg duur en er zijn grote verschillen tussen de een en de ander. 

Mocht je hulp kunnen gebruiken bij het maken van een boek, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We hebben verschillende drukkers in ons netwerk die dit kunnen verzorgen en wij kunnen het bestand in orde maken zodat de drukker ermee aan de slag kan. 

Onze diensten

Prikkelende presentaties

Inspirerende online visualisaties

IJzersterke identiteit & branding

Donders goeie print- & drukwerkuitingen

Zorgeloos Zichtbaar-pakket